Alcúdia és el nom de la localitat mallorquina on està radicada la nostra associació. Aquí és on es desenvolupa la major part de la nostra activitat de cultura tradicional. Per a aquelles persones que desconeixeu la nostra illa vos farem una breu pinzellada del nostre municipi.
Alcúdia està constituïda, en bona part, per una península boscosa i muntanyosa que divideix la costa nord-est de Mallorca en dues badies: a un costat la Badia de Pollença, retallada per petites cales, rocosa, profunda,...i a l’altre Badia d’Alcudia, oberta i arenosa. Enmig d’elles, amb la mar a cada costat, ens hi trobam nosaltres, poble de planta medieval envoltat d’un cinturó de muralles i fossat del segle XIV, gairebé complet. Dins aquest teixit de carrers irregulars i sinuosos hi podrem trobar conjunts de cases senyorials i finestres renaixentistes escampats per la ciutat antiga, restaurada i peatonitzada. També hi destaquen l’esglesia gòtica de Sant Jaume, reconstruïda al s.XiX, i la capella renaixentista del Sant Crist, amb un monumental retaule barroc. A l’exterior immediat d’aquest centre històric hi trobam les runes de Pol.lèntia (“la Poderosa”), antiga capital romana de les Illes Balears; s’hi pot visitar la part excavada i també el teatre romà, on cada estiu s’hi duu a terme la Mostra de Teatre.
La Badia d’Alcúdia és un dels més importants centres turístics de les Balears. Gaudeix d’una notable planta hotelera gràcies a les llargues platges de la seva costa. Així i tot una part d’aquest litoral (boscos i platges) està protegit, donada la seva importància ecològica i la proximitat al Parc Natural de l’Albufera. Aquest parc és de gran interés ornitològic; rep cada any un gran nombre de visitants i s’hi poden concertar visites guiades.
El calendari anual de festes és divers. Destaquen les de Sant Antoni, entorn al 17 de gener ; les de Sant Pere els darrers dies de juny; les de l’ermita de la Mare de Déu de la Victòria, 1 i 2 de juliol; les de Sant Jaume i el Sant Crist, a darreries del mateix mes; la Fira, el cap de setmana entorn al primer diumenge d’octubre,....etc, apart d’aquelles que se celebren tradicionalment per tots els indrets de tradició cristiano-catòlica (Nadal, Pasqua,..).
Algunes curioses tradicions de reposteria, singulars de la localitat o de tota l’illa, van lligades a les nostres festes tradicionals. A Alcúdia és costum que el dia de Dijous Sant els padrins joves obsequiïn els seus fillols amb un “rollo”, pasta dolça en forma de roda, ornamentada amb confits tradicionls. I el dia de Tots Sants és també tradició que, novament els padrins joves, els regalin un “rosari” fet amb panellets, bombons, galletons dolços, fruita confitada, encarabassat,...