Escoltan's
Tornar a l'inici

On ens pots trobar

Pinzellada del Municipi

Alcúdia és el nom de la localitat mallorquina on està radicada la nostra associació. Aquí és on es desenvolupa la major part de la nostra activitat de cultura tradicional. Per a aquelles persones que desconeixeu la nostra illa vos farem una breu pinzellada del nostre municipi.

Alcúdia està constituïda, en bona part, per una península boscosa i muntanyosa que divideix la costa nord-est de Mallorca en dues badies: a un costat la Badia de Pollença, retallada per petites cales, rocosa, profunda,...i a l’altre Badia d’Alcudia, oberta i arenosa. Enmig d’elles, amb la mar a cada costat, ens hi trobam nosaltres, poble de planta medieval envoltat d’un cinturó de muralles i fossat del segle XIV, gairebé complet. Dins aquest teixit de carrers irregulars i sinuosos hi podrem trobar conjunts de cases senyorials i finestres renaixentistes escampats per la ciutat antiga, restaurada i peatonitzada. També hi destaquen l’esglesia gòtica de Sant Jaume, reconstruïda al s.XiX, i la capella renaixentista del Sant Crist, amb un monumental retaule barroc. A l’exterior immediat d’aquest centre històric hi trobam les runes de Pol.lèntia (“la Poderosa”), antiga capital romana de les Illes Balears; s’hi pot visitar la part excavada i també el teatre romà, on cada estiu s’hi duu a terme la Mostra de Teatre.

La Badia d’Alcúdia és un dels més importants centres turístics de les Balears. Gaudeix d’una notable planta hotelera gràcies a les llargues platges de la seva costa. Així i tot una part d’aquest litoral (boscos i platges) està protegit, donada la seva importància ecològica i la proximitat al Parc Natural de l’Albufera. Aquest parc és de gran interés ornitològic; rep cada any un gran nombre de visitants i s’hi poden concertar visites guiades.

El calendari anual de festes és divers. Destaquen les de Sant Antoni, entorn al 17 de gener ; les de Sant Pere els darrers dies de juny; les de l’ermita de la Mare de Déu de la Victòria, 1 i 2 de juliol; les de Sant Jaume i el Sant Crist, a darreries del mateix mes; la Fira, el cap de setmana entorn al primer diumenge d’octubre,....etc, apart d’aquelles que se celebren tradicionalment per tots els indrets de tradició cristiano-catòlica (Nadal, Pasqua,..).

Algunes curioses tradicions de reposteria, singulars de la localitat o de tota l’illa, van lligades a les nostres festes tradicionals. A Alcúdia és costum que el dia de Dijous Sant els padrins joves obsequiïn els seus fillols amb un “rollo”, pasta dolça en forma de roda, ornamentada amb confits tradicionls. I el dia de Tots Sants és també tradició que, novament els padrins joves, els regalin un “rosari” fet amb panellets, bombons, galletons dolços, fruita confitada, encarabassat,...