Escoltan's
Tornar a l'inici

Cultura tradicional

S’Estol del Rei en JaumeS’Estol del Rei en Jaume

S’Estol del Rei en JaumeS’Estol del Rei en Jaume

S’Estol del Rei en JaumeS’Estol del Rei en Jaume

S’Estol del Rei en JaumeS’Estol del Rei en Jaume

S’Estol del Rei en JaumeS’Estol del Rei en Jaume

S’Estol del Rei en Jaume

L’essència d’aquest grup es basa en la voluntat de construir una formació de personatges per a cercaviles, de caire festiu, però a la vegada amb fort arrelament a la identitat històrica, literària i tradicional de Mallorca. El propi títol del grup ja ho indica així des del moment que agafa com a a denominació el nom del principal personatge històric de la nostra terra, el rei Jaume I, que incorpora les Balears al món medieval català i cristià. Les gestes d’aquest singular monarca inspiraran multitud de llegendes, mites, peces poètiques, narracions populars, ...etc

La inclusió de Ramón Llull com a segon personatge en importància, inici indiscutible de la llengua i literatura catalanes, filòsof, místic,....constitueix també un altre punt de referència d’aquesta conegudíssima formació.

A més dels dos personatges esmentats completen aquesta formació, l’amo de so na Moixa, na Maria Enganxa, na Pixedis Bruta, en Tòfol Mentider, en Gori Dolenties, sa Jaia Tonina i el Rei Moro.

S’ESTOL DEL REI EN JAUME surt cada any al carrer el capvespre anterior a la Fira d’Alcúdia, que sempre se celebra el primer diumenge d’octubre. Va ser un projecte concebut per Sarau Alcudienc l’any 1988, però l’any 1990 fou cedit a l’Ajuntament d’Alcudia. Des de llavors Sarau Alcudienc en porta la gestió.

El disseny d’aquest projecte (selecció dels personatges i les seves característiques, vestuari,...) el dugué a terme Antoni Bibiloni, qui també creà la música d’acompanyament i la dansa. Els caparrots, tots ells de gran expressivitat i excel.lent modelatge, foren construïts per Pep Fluxà, i el sastre Bartomeu Massanet cosí el vestuari.

Una característica comuna a tots ells és la seva cuidada vestimenta, executada pel sastre Bartomeu Massanet. Això no els impedeix però ser un grup amb molt de moviment i bulla al carrer. Aquest conjunt de qualitats els han fet participar a la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa, a les Festes de la Mercè de Barcelona, a les Festes de Santa Tecla de Tarragona, a la Fira Medieval de la Vila d’Eivissa,...

Cadascún dels personatges manté una particular característica a l’hora de fer festa, que assenyalam a continuació:

-El Rei En Jaume: Surt dansant a so de xeremies i flabiol. Va elegantment vestit i, en acabar de dansar, reparteix llepolies i dolços als infants. Representa una part cabdal de la història illenca.

-En Ramon Llull: Com a gran escriptor que va ser reparteix lletres, extretes del LLibre de les Bèsties que porta a les mans, només que aquestes lletres…són de pasta dolça!!!, per menjar.

-L’Amo de so na Moixa: és la representació d’un fariner mig boig, que va llançant farina a l’aire ( com a la rondalla que porta el seu nom) i provoca unes divertidíssimes situacions. Aquest caparrot és considerat un dels més aconseguits, quan a formes, del món tradicional mallorquí.

-Sa Jaia Tonina: simbolitza una fada disfrassada de jaia, talment com les de les contarelles populars. En esser un personatge màgic reparteix, en conseqüència, confits “màgics” (uns confits tradicionals mallorquins ) que es reserven per als participants més petitons de la festa.

-En Gori Dolenties ( de “dolent”) i en Tòfol Mentider: representen els vicis humans. Al primer, per esser tan ruc, li han crescut orelles d’ase. Al segon, per dir mentides, li ha sortit una enorme banya al front (segons la tradició mallorquina això és el que els pot passar als nins que conten mentides). Porten graneres (escombres) a la mà i persegueixen els al.lots i al.lotes, pegant-los al cul. Provoquen fortes corredisses.

-Na Pixedis Bruta: Amb aquest personatge se satiritza la gent amb pretensions. Es una nina vestida amb sedes color rosa, parfalans i randes, però en el fons és grollera, comuna i bruta. Per això ennegreix la cara dels nins i nines (a la bosseta de mà porta una pasta per mascarar la cara als al.lots,... i a algún pare també). Es un dels personatges més divertits.

-Na Maria Enganxa: Simbolitza una dona d’aigua. A Mallorca és la figura que tradicionalment s’ha usat per evitar que els infants aguaitassin dins pous i cisternes (era corrent que alguns d’ells hi caiguessin dintre i morissin anegats). Es un personatge molt renouer que persegueix els menuts.

-El Rei Moro: Es l’oponent del Rei en Jaume; representa el darrer valí (governador musulmà) de les illes. Surt desafiant i executa una dansa guerrera al so de la música. Es d’una gran vistositat. Tant ell, com el Rei En Jaume, van dansant durant tot el cercaviles.