Escoltan's
Tornar a l'inici

Cultura tradicional

Els Dimonis i Sant Antoni

Les celebracions de Sant Antoni , els dies 16 i 17 de gener, centren gairebé tots els esdeveniments dedicats a rememorar els costums lligats al camp i la vida pagesa, donat que aquest sant ha estat considerat tradicionalment el protector dels animals: “Sant Antoni del Porquet” és com l’ha denominat popularment la gent de la nostra terra, per distingir-lo de “Sant Antoni dels Ases”,o de Pàdua, celebrat el mes de juny.

Molts pobles de Mallorca recreen en aquestes dates escenes d’ambientació camperola , exhibides sobre CARROSSES, que es mostren al carrer, entremesclades amb la comitiva de gent que acudeix amb els seus animals a les tradicionals BENEÏDES que es duen a terme la festivitat del sant, abans o després de dinar, segons el poble.

Un altre element indispensable d’aquestes festes són els CANTS AMB XIMBOMBA, que temps enrera eren molt diversos i estaven massivament estesos per tota Mallorca. Actualment resorgeixen amb força al nord i llevant de Mallorca els dies propers a Sant Antoni i Sant Sebastià, encara que amb manco diversitat melòdica. Els cantadors es reuneixen entorn als FOGUERONS organitzats per veïns, associacions o ajuntaments, i la bulla sol durar fins a altes hores de la nit. Moltes vegades també el ball de bot forma part de la vetllada.

A Mallorca la festa de Sant Antoni va inexorablement lligada a la SORTIDA DE SANT ANTONI I ELS DIMONIS, gairebé protagonistes absoluts de la festa i la bulla el dia anterior a la festivitat de Sant. Aquest acte té el seu origen en la rememoració de les tentacions que Sant Antoni patí del dimoni, segons la tradició religiosa.

A Alcúdia, cada 16 de gener, a mitjan capvespre, surt el Sant que va repartint llepolies entre els infants. El segueixen un esbart gros de dimonis que reparteixen granerades a tot el public assistent, sense distinció d’edat. A partir d’aquí les encalçades i corregudes de la multitud es van succeint durant prop de dues hores pels carrers del centre històric de la vila, enmig d’una gran bulla.

A la nit el fogueró que organitza Sarau Alcudienc a la plaça de les Verdures reuneix tots els vells cantadors de ximbombades i els aprenents més joves de l’ESCOLA DE CANT AMB XIMBOMBA. Uns i altres omplen la vetlada amb les seves GLOSES mentre la gent sopa entorn al fogueró. Després, la celebració es completarà amb una ballada popular on les jotes, mateixes, boleros i fandangos se succeeixen fins a altes hores de la nit, moment que es tancarà la vetlada amb una xocolatada.


Artà, Manacor, Son Servera, Sa Pobla o Pollença són alguns dels pobles mallorquins on la festivitat de Sant Antoni és especialmente celebrada. En aquest darrer lloc el mateix dia de Sant Antoni es duu a terme la pujada al pi, on els joves més àgils pugnen entre ells pel pujar al capcurucull del pi ensabonat que la multitud ha transportat des del bosc de Ternelles.

Els Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant AntoniEls Dimonis i Sant Antoni