Cultura tradicional
Els Dimonis i Sant Antoni
Les celebracions de Sant Antoni , els dies 16 i 17 de gener, centren gairebé tots els esdeveniments dedicats a rememorar els costums lligats al camp i la vida pagesa, donat que aquest sant ha estat considerat tradicionalment el protector dels animals: “Sant Antoni del Porquet” és com l’ha denominat popularment la gent de la nostra terra, per distingir-lo de “Sant Antoni dels Ases”,o de Pàdua, celebrat el mes de juny.
Molts pobles de Mallorca recreen en aquestes dates escenes d’ambientació camperola , exhibides sobre CARROSSES, que es mostren al carrer, entremesclades amb la comitiva de gent que acudeix amb els seus animals a les tradicionals BENEÏDES que es duen a terme la festivitat del sant, abans o després de dinar, segons el poble.
Un altre element indispensable d’aquestes festes són els CANTS AMB XIMBOMBA, que temps enrera eren molt diversos i estaven massivament estesos per tota Mallorca. Actualment resorgeixen amb força al nord i llevant de Mallorca els dies propers a Sant Antoni i Sant Sebastià, encara que amb manco diversitat melòdica. Els cantadors es reuneixen entorn als FOGUERONS organitzats per veïns, associacions o ajuntaments, i la bulla sol durar fins a altes hores de la nit. Moltes vegades també el ball de bot forma part de la vetllada.
A Mallorca la festa de Sant Antoni va inexorablement lligada a la SORTIDA DE SANT ANTONI I ELS DIMONIS, gairebé protagonistes absoluts de la festa i la bulla el dia anterior a la festivitat de Sant. Aquest acte té el seu origen en la rememoració de les tentacions que Sant Antoni patí del dimoni, segons la tradició religiosa.
A Alcúdia, cada 16 de gener, a mitjan capvespre, surt el Sant que va repartint llepolies entre els infants. El segueixen un esbart gros de dimonis que reparteixen granerades a tot el public assistent, sense distinció d’edat. A partir d’aquí les encalçades i corregudes de la multitud es van succeint durant prop de dues hores pels carrers del centre històric de la vila, enmig d’una gran bulla.
A la nit el fogueró que organitza Sarau Alcudienc a la plaça de les Verdures reuneix tots els vells cantadors de ximbombades i els aprenents més joves de l’ESCOLA DE CANT AMB XIMBOMBA. Uns i altres omplen la vetlada amb les seves GLOSES mentre la gent sopa entorn al fogueró. Després, la celebració es completarà amb una ballada popular on les jotes, mateixes, boleros i fandangos se succeeixen fins a altes hores de la nit, moment que es tancarà la vetlada amb una xocolatada.
Artà, Manacor, Son Servera, Sa Pobla o Pollença són alguns dels pobles mallorquins on la festivitat de Sant Antoni és especialmente celebrada. En aquest darrer lloc el mateix dia de Sant Antoni es duu a terme la pujada al pi, on els joves més àgils pugnen entre ells pel pujar al capcurucull del pi ensabonat que la multitud ha transportat des del bosc de Ternelles.