Escoltan's
Tornar a l'inici

Cultura tradicional

Escola de Cant amb Ximbomba

A gairebé totes les cultures han existit i existeixen persones que de forma anònima manifesten el seu gust per la rima i la poesia popular, per la paraula que surt de l’enginy a través de la llengua. En realitat solen ser poetes autodidàctes que gaudeixen del procés de creació d’una glosa i de la seva bellesa i sonoritat.

Aquest món ric i creatiu que sempre va ser molt valorat pels mallorquins està avui amenaçat per, entre moltes altres coses, la força mediàtica dels canals de comunicació de masses, especialment la televisió, que condueixen l’audiència cap a l’empobriment i la grolleria lingüística ( i en conseqüència mental, perquè llengua i pensament van íntimament lligats ).

Però ja diuen que “malatia que no mata congria remei i cura”. Així que ara a Mallorca, quan tot semblava perdut, ha sortit una nova generació de gent seduïda pel glosat i pel cant amb ximbomba.

A Alcúdia la nostra associació ha creat una Escola de Cant amb Ximbomba i a hores d’ara un grup gens menyspreable de gent jove apren la tonada genuïna de la nostra localitat. Amb aquesta iniciativa es posa punt final a la precària situció del cant amb ximbomba al nostre poble: aquests darrers anys ja només quedaven mitja dotzena de vells cantadors, que solen ajuntar-se al fogueró de la nostra associació durant la revetla de Sant Antoni, nombre augmentat ara amb joves veus. En Biel “Ferrerico”, En Venanci “Llaneta” (el mestre dels infants), en Joan “Rialla”, na Maria “Carbonera”, els germans Catalina i Jaume “Blanco”,...són algunes de les veus veteranes més destacades de la localitat. Entre els joves hi destaquen na Maria “Polida”, en Jaume “Poiet”, en Joan Nyany, en Tomeu “Polit”, na Carme de sa Cova, na Maria Angels “Nyanya”, na Francina “Pelosa”, en Joan Albert “Cotona”, na Victòria “Carbonera”, en Guillem “Cotona”,....

Dins el món actual de la glosa és molt lloable també la tasca de recuperació del “glosat improvitzat” (combats de glosadors) que duu a terme l’associació Glosadors de Mallorca, amb en Felip Munar com a principal dinamitzador. D’entre els nous glosadors s’hi destaca per mèrits propis en Mateu “Xurí”.

Escola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb XimbombaEscola de Cant amb Ximbomba