Escoltan's
Tornar a l'inici

Cultura tradicional

Festa de les Llanternes: Una tradició recuperadaFesta de les Llanternes: Una tradició recuperadaFesta de les Llanternes: Una tradició recuperada

Festa de les Llanternes: Una tradició recuperada

Fins la dècada dels 60, moment en que esclata el turisme de masses i la construcció indiscriminada a la costa, Mallorca havia conservat uns trets tradicionals molt arrelats a la pagesia.

A les acaballes de l’agost era costum, per entretenir els infants, que els pares o padrins confeccionassin llanternes amb els darrers melons i síndries de l’estiu, per proporcionar als menuts de la casa una joguina per passar les estones de les darreres nits agostenques. Buidada la síndria, un dibuix rascat a la pell, una espelma i una ansa convertien la fruita en improvisada llanterna. Llavors els infants, a entrada de fosca, passejaven per les voreres del seu carrer, totsols o en grup, entonant “ Es sereno ha mort un moix”, o altres cançons infantils de la nostra terra. Però aquest i altres costums anàren quedant arraconats en passar Mallorca d’una societat eminentment pagesa a una altra basada en el turisme i el sector de serveis.

Cap a mitjan dècada dels 70, moments en que acabava la dictadura i s’iniciava el camí cap a una societat democrática, es produí una revifalla i revalorització del món tradicional mallorquí. Es en aquests moments que la delegació local de l’Obra Cultural Balear va organitzar per primera vegada la FESTA DE LES LLANTERNES, un intent de recuperar uns de tants costums que s’anaven esvaint. El dia de Sant Bartomeu de l’any 1978 va ser la data elegida per fer la festa. La resposta va ser massiva i des d’aquest moment no ha deixat de dur-se a terme. Cal aclarir que el grup de persones organitzadores eren les mateixes que crearien el Centre de Cultura Tradicional “Sarau Alcudienc”, evolució de la primigènia Escola de Ball de Bot.

Sarau Alcudienc, com a associació hereva de l’Obra Cultural local, no ha deixat d’organitzar mai la festa, amb el patrocini actual de l’ajuntament, donada l’alta participación de ciutadans alcudiencs i d’altres pobles de Mallorca. Amb els anys aquesta festa s’ha anat estenent a altres indrets de l’illa: Inca, Porreres, Port de Felanitx,...

Actualment, cada nit del 24 d’agost, una multitud de pares i nins invadeix els carrers del Centre Històric d’Alcudia, en una passejada entranyable i veritablement popular.