Escoltan's
Tornar a l'inici

"Indiana" o la recerca de la indumentària

“INDIANA”: UNA MIRADA CIENTÍFICA A LA INDUMENTÀRIA TRADICIONAL MALLORQUINA DELS SEGLES XVIII I XIX.

“INDIANA” és el nom de la roba més vistosa que usaren les classes populars durant els segles XVIII i XIX, amb el qual donam títol a un espectacle ple de color i alegria sobre la evolució de la indumentària tradicional de Mallorca en els dos segles esmentats. Amb el format d’una DESFILADA divulgam un treball de 7 anys d’investigació i reproducció de teixits i peces de vestir de la nostra terra. Es en definitiva la visualització d’un extensíssim treball d’indumentària mallorquina. Vestuari, música i ball es van mesclant durant dues hores, mentre s’expliquen les característiques de cadascuna de les peces de vestir, els seu orígen, anècdotes,....etc. Cànem, lli, cotó, seda i llana han estat els elements utilitzats per a confeccionar les reproduccions.

L’estudi ha diversificat les seves fonts d’investigació: no s’ha basat únicament en les peces del treball de camp sinó que ha aprofitat tota la informació que s’ha pogut extreure de gravats, dibuixos, exvotos, pintures, figures de betlem, inventaris notarials,…etc. Presenta per altra part diferències entre classes acomodades i classes populars, entre ciutat i part forana (la gent dels pobles i zones rurals de l’illa), entre mariners i treballadors del món rural,….etc.

Tot i que el treball abasta especialment el segle XVIII i la primera meitat del XIX, en el moment de la seva divulgació (a través de “Indiana”) presentam també unes pinzellades de les dècades més enllà de 1860, amb la finalitat de completar la seva intencionalitat didáctica y oferir a la vegada una panorámica completa dels dos segles.

Una de les novetats més destacables d’aquest treball és la reproducció de la indumentària marinera del segle XVIII, puix que vesteixen d’una forma específica que els identifica com a tals. Lluny dels calçons amb bufes i els faldons dels pagesos mallorquins, aquests es vesteixen amb calçons justos (terme contrari al de calçons a l’ampla) llargs fins els turmells. Sovint aquests calçons eren de llistes vermelles i adesiara també de llistes blavoses. Així apareixen en pintures i dibuixos de l’època. Potser però l’element més identificatiu dels mariners és la barretina, barret de llana de color vermell preferentment, encara que també n’apareixen alguns de color blau, com en un exvoto del Puig de Pollença. I fins i tot de color blanc. Tots ells solen dur en la seva part inferior una tira o franja , normalment negra, que els ajusta voltant el cap. En els moments anteriors al XIX la seva forma no era exactament igual als que coneixem avui (Eivissa, Catalunya,…) i se’ls denominava mànegues de mariner.

Cal dir que aquest treball sobre les MODES DOMINANTS d’aquests dos segles a Mallorca, no es pot donar per acabat (malgrat la gran quantitat de material reproduït) perquè constantment surten noves dades, peces, materials o qualsevol altra element que faci replantejar-nos les conclusions del treball o de les hipòtesis que s’hi formulen. Amb tot i això ja es pot mostrar una importantíssima quantitat d’elements novedosos, inèdits fins ara, que donen una visió radicalment diferent d’allò que fins ara s’ha suposat que era la indumentària tradicional d’aquesta terra.

IndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndianaIndiana