Escoltan's
Tornar a l'inici

Trajectòria del Grup

LA TRAJECTÒRIA DE “SARAU ALCUDIENC”

Sarau Alcudienc és un Centre de Cultura Tradicional Mallorquina radicat al municipi d’Alcudia. Com a entitat hereva de l’Obra Cultural Balear, a l’esmentada localitat, és impulsora de tot allò que representa la cultura tradicional del nostre país, entenent com a element primordial també la potenciació de l’us oral de la llengua catalana. Allò que es va iniciar l’any 1978 com una escola de ball de bot en el si de l’Obra és avui una associació reconeguda per la seva tenacitat en la defensa dels trets històrics i tradicionals de les nostres illes. En reconeixement d’aquesta trajectòria va rebre l’any 2000 la Medalla d’Or “Ciutat d’Alcúdia” (la primera que otorgà l’Ajuntament).La paraula “sarau” prové d’un vocable portuguès que servia per designar una reunió nocturna d’un grup de persones per dur a terme una bulla basada en la música i el ball. A més d’impartir cursos de ball de bot (aquest és el nom que rep el ball tradicional a Mallorca) i música popular, abasta molts altres aspectes de la cultura tradicional. Vet aquí un breu resum de la trajectòria del grup, presentat en ordre cronològic:


L’any 1978 recupera la FESTA DE LES LLANTERNES a Alcúdia, localitat on s’ubica l’associació. Grans i petits confeccionen llanternes (fanalets ) fetes de meló, síndria, pebre,.... i el dia de Sant Bartomeu (24 d’agost), a la nit, se concentren tots al centre històric del poble per iniciar un passeig multitudinari pels carrers medievals, amb les llanternes enceses, mentre van cantant cançons tradicionals infantils. A partir d’aquí aquesta festa s’ha estès progressivament a molts altres pobles de Mallorca (Inca, Porreres, Portocolom,.....etc.)


Deu anys més tard, 1989, també es recuperen els personatges de SANT ANTONI I ELS DIMONIS, que ja feia molts d’anys que a Alcúdia havien desaparegut. La recuperació es du a terme de la mà del president de la nostra associació. La gestió del grup corr a càrrec de Sarau Alcudienc. Surten al carrer cada 16 de gener, enmig d’una gran bulla col.lectiva.


L’any 1990 la Caixa de Colonya patrocina un nou projecte de Sarau Alcudienc: la creació d’un grup de personatges de cercaviles i festa de carrer, anomenat S’ESTOL DEL REI EN JAUME. Va ser dissenyat pel nostre president, i té avui una forta implantació popular a Alcúdia. Aquest grup consta de nou personatges d’arrel històrica i popular. Ha representat Mallorca a la Fira Tradicional de Manresa. També ha actuat a les Festes de la Mercè a Barcelona, i a les de Santa Tecla a Tarragona.


Com a GRUP DE BALL I MÚSICA TRADICIONAL, en activitat des de l’any 1978, ha actuat a multitud d’indrets: Galícia, Múrcia, País Valencià, França, País Basc, Anglaterra, Andalusia,...són alguns d’ells. L’any 1987 obté el 2n. Premi (Trofeu de Plata) al Festival Mundial de Danses Folklòriques (“World Folkdance Festival”).Pel desembre de 2005 es crea l’ESCOLA DE CANT AMB XIMBOMBA , amb l’objectiu de recuperar la tonada original d’Alcúdia, i assegurar una nova generació de cantadors, abans que desapareguin les darreres persones majors que avui encara les canten. Prop d’una trentena de joves alumnes (entre 5 i 17 anys) formen part d’aquesta escola.En els darrers anys s’ha duit a terme un ampli treball d’investigació titulat “La indumentària tradicional mallorquina del segle XVIII i primera meitat del segle XIX: una mirada científica” que ha tengut un ampli ressó als medis de comunicació i ha estat elogiat unànimement (veure revista Brisas de 11-11-2006). L’estudi s’ha basat ( a més del treball de camp ) en inventaris notarials, dibuixos, pintures, gravats, ex-votos, col-leccions privades i públiques tant a les illes com a fora d’elles,.....etc. A l’actualitat el resultat d’aquesta investigació es presenta al públic en forma de desfilada que, sota el títol “INDIANA”, fa un recorregut històric pel segles XVIII i XIX. En aquest muntatge s’entremescla la indumentària, la música, el ball,.....etc.


A hores d’ara Sarau Alcudienc és una de les associacions deganes de la cultura tradicional a Mallorca. Més de trenta anys d’existència en plena activitat ho avalen.